Уроки по Joomla 3 можно найти здесь: http://joomla3x.ru/
Шаблоны Joomla 3 здесь: http://www.joomla3x.ru/joomla3-templates.html
08:28, 17th November 2018
Листопад 2018
НПВСЧПС
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

Корисні посилання

 

На сайті 14 гостей та відсутні користувачі

Ботулізм

Ботулізм - гостра інфекційна хвороба з групи кишкових інфекцій, яка перебігає з тяжким ураженням нервової системи з порушенням зору, ковтання, мови, а також слабкістю скелетних і гладких м’язів, моторики кишок.

Збудник ботулізму – Clostridiumbotulinum - грампозитивна, рухлива, спороутворююча анаеробна паличка серотипів А,В,С,D,E,F,Gїх вегетативні форми продукують сильний ботуліністичний токсин. Місцем постійного перебуванням клостридій ботулізму являється грунт, звідки вони потрапляють у воду, на фрукти, овочі, а потім – в кишківник людини, тварин птахів, риб.

 Основний шлях зараження людини – аліментарний. Ботуліністичний токсин, що потрапив в організм людини з харчовими продуктами або утворений мікробами в зоні некрозу рани, швидко всмоктується, потрапляє в кров і розноситься по всьому організму. Через короткий час (1,5-2 год) він уражає ЦНС (стовбур головного мозку та спинний мозок) та периферичні нервові закінчення. Вплив його на ЦНС незначний.

 

 

СХЕМА ПОРЯДКУ ДІЙ ПРИ БОТУЛІЗМІ

 

Постановка діагнозу

Епіданамнез:1) вживання харчових продуктів, особливо консервованих, без достатньої термічної обробки;

                       2) наявність ран забруднених землею;

                       3) порушення санітарно-гігієнічних та технологічних норм під час розбирання туш тварин.

Клінічні ознаки:1) інкубаційний період триває до 1 доби, рідше до 2-3 днів, в поодиноких випадах до 9-12 днів (чим коротший інкубаційний період, тим тяжчий перебіг захворювання);

2) гострий початок хвороби з нудоти, блювання, проносу (гастроентеритичний синдром являється початковим, але не постійною ознакою захворювання);

 3) офтальмоплегічний синдром, який проявляються в перші години захворювання (сітка, туман, двоїння, неможливість читати, ністагм, птоз, мідріаз, анізокорія, стробізм, порушення реакції на світло);

                         4) фаго-, назо-, глосоплегічний синдром (сухість у роті, спрага, розлади ковтання, парез м’якого піднебіння);

                          5) фоноларингоплегічний синдром (осиплість голосу, гугнявість, афонія);

6)    типова наростаюча і тривала міастенія, адинамія;

7)    можливий розвиток парезів та паралічів різних груп м’язів: мімічних, жувальних, шийних, верхніх кінцівок, а також скелетних м’язів з послідуючим порушенням та зупинкою дихання;

8)    свідомість збережена протягом всього періоду.

 

 

 

Порядок дій при виявленні ознак захворювання

1)    обов’язкова негайна госпіталізація всіх хворих, незалежно від тяжкості захворювання в СОКІЛ ;

2)    промивання шлунку за допомогою носошлункового зонду – при госпіталізації протягом 30 хв та повторно за потребою;

3)    промивання кишківника- при госпіталізації протягом доби, на 2, 3 добу;

4)    проведення специфічної антитоксичної терапії при поступленні хворого в стаціонар незалежно від термінів захворювання з використанням протиботуліністичної сироватки типу А,В,Е;

5)    дієтотерапія (дієта №4 за Певзнером) - протягом всього часу перебування в стаціонарі;

6)    сорбційна терапія - 5-10 днів;

7)    антибактеріальна терапія – 5-7 днів.

 

Профілактика

Специфічна:1) введення протиботуліністичних сироваток типу А,В,Е по                    2 тис МО особам, що вживали разом із хворим інфікований продукт в перший день роботи в осередку;

                         2) в осередку за особами, що вживали разом із хворим інфікований продукт, встановлюють спостереження протягом 10-12 днів;

                         3) при виявленні випадків захворювання підозрілі продукти підлягають вилученню та лабораторному контролю.

Неспецифічна:1) дотримання технології переробки харчових продуктів, що виключає можливість накопичення в них ботуліністичних токсинів;

2)    пропаганда правильних методів консервування як в

домашніх умовах, так і на підприємствах громадського харчування (автоклавування);

3)    прогрівання сумнівних продуктів протягом 15-20 хв.

при температурі 100оС перед вживанням.

 

Рекомендації при виписці зі стаціонару

  1. Диспансерне спостереження у інфекціоніста КІЗу протягом 1 року.
  2. Медичний огляд з обов’язковимлабораторним обстеженням - 2 рази на рік та за потребою.
  3. Огляд невролога, кардіолога, окуліста -2 рази на рік та за потребою.
  4. Дотримання дієти – 3 місяці.
  5. Дотримання правил особистої гігієни – постійно.
  6. Звільнення від тяжкої фізичной праці, фізкультури – 3-6 місяців.
КМУ